Közlekedni egy Down-szindrómás gyerekkel
2019. május 30. írta: más.szemmel

Közlekedni egy Down-szindrómás gyerekkel

Avagy miért vagyok ideges a reggeli csúcsforgalomban?

"Kedves" sofőr a fekete Mazdában!

Először is azzal kell kezdenem, hogy elnézésedet kérem, amiért ma a középső ujjamat mutogattam neked Budaörsnél. Belátom, nem volt szép tőlem. Remélem, értékeled kedves szavaimat, mert ezek voltak az utolsó kedves szavaim hozzád.

Miközben az ujjamat mutogattam, egyéb, egyáltalán nem kedves szavak is elhagyták a számat, amiért szintén szégyellem magam. Na nem miattad, te nem is hallhattad őket, hanem a 3 és fél éves fiam miatt, aki viszont igen, mivel mögöttem ült éppen. Ez a kisfiú ugyanis Down-szindrómás, most tanul éppen beszélni, és nem lennék rá büszke, ha az első szavai között esetleg azok is szerepelnének, amiket ma reggel neked mondtam. Mondom, nem vagyok büszke erre, de mentségemre szóljon, volt rá okom. Akkor már közel két órája ültünk a kocsiban, Tatáról jöttünk Budapestre, ahová fejlesztő foglalkozásra hordom őt. Ma különösen nagy volt a forgalom, és bár jócskán számoltam a dugóban töltendő idővel az induláskor, mégis félő volt, hogy lekéssük a foglalkozást. Mire veled találkoztunk, már több sort kiálltunk az autópályán, a bevezető szakaszon, az Egérútra való kanyarodáskor, majd  beálltunk abba a sorba, ami a Budaörsről Gazdagrét felé jobbra kanyarodó sávban állt. Ez alatt az idő alatt nem egy autót engedtem be magunk elé udvariasan, és még ennél is többen furakodtak be elénk a leálló sávból, vagy ahonnan éppen tudtak... Konkrétan ebben a sorban te voltál úgy a tizedik, aki a balra kanyarodó, üres sávban elhúzott mellettünk, majd előre érve kivágta az indexét jobbra. Bár alapvetően udvarias közlekedő vagyok, azért ekkorra már eléggé fölment a vérnyomásom. Bizonyára megérted ezt. Időre igyekszem valahová, eléggé korán indultam otthonról, miután a másik három gyerekemet is összekészítettem, két órája autózom a hátsó ülésen egy egyre türelmetlenebb kis emberrel, aki ekkorra lehúzgálta és előre dobálta a cipőit, a zoknijait, a kezével kibújt a biztonsági övből, levette a pulcsiját és azt is elhajította, majd végső elkeseredésében egyre hangosabban sírdogált. Elhatároztam, hogy több embert nem engedek már magam elé. Na ekkor jöttél te, aki annak ellenére, hogy három centire mentem az előttem haladótól, csak azért is rám húztad a kormányt. Te voltál az utolsó csepp a pohárban. Soha életemben nem mutogattam a kocsiban a középső ujjamat még senkinek, de ma reggel ez volt a legenyhébb, ami tőlem telt. És tudod mit? Legközelebb a szakadt kis Renault-mmal gondolkodás nélkül fogok nekihajtani a puccos Mazdádnak, és hívd ki nyugodtan a rendőröket, mert nem vagyok köteles magam elé engedni téged. 

Persze mondhatnád, hogy bocs (ha egyáltalán ismernéd ezt a szót), honnan tudhattad volna... Nyilván nem tudhatod. De mondok neked valamit:  mi MINDANNYIAN, akik beállunk a sorba, igyekszünk valahonnan valahová, mindannyiunknak fontos odaérni, mindannyiunknak megvan a maga története, élethelyzete, és te egy nagy senki vagy ahhoz, hogy eldöntsed mindannyiunk helyett, hogy a te tyúkszaros életedben most (meg amúgy mindig...) fontosabb az odaérés, mint a miénkben. Úgyhogy legközelebb álljál már be a sorba, és várjad ki szépen. Ugyanezt üzenem az összes, hozzád hasonlóan közlekedő audis és BMW-s kollégádnak is, csak hogy egy kicsit előítéletes is legyek.

Szívből jövő, csöppet sem baráti üdvözlettel:

Zsófi

blog_03_30.jpg

A képen az látható, hogy Máté annyira örült neki, hogy fényképezem, hogy még a sírást is abbahagyta egy kicsit a nevetés kedvéért :) És még az is, hogy miután kibújt az övből, levette és elhajította a pulcsiját, engedelmesen visszabújt az övbe, demonstrálandó, hogy ő valójában jó gyerek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mas-szemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr8414870374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.05.31. 17:49:22

Nem leszek népszerű, de szerintem ne vezess.
Értem én a leírtakat, együtt is tudok érezni, de ha tényleg eljut az ember odáig, hogy direkt összetörné a saját/más autóját az igaza (igazságérzete) miatt, akkor inkább járj be Tatáról vonattal, szerintem rövidebb idő is lenne, mint két óra.

Túl sok felhasználó 2019.05.31. 18:29:40

@gergo: Pláne az egész posztot arra kihegyezni, hogy downos gyerek ült a hátsó ülésen, az egy kicsit ízléstelen.

_B_ 2019.05.31. 18:29:50

ez mind érthető, de a gyereket minek keverted bele? mégsem vagy annyira biztos az igazadban? kell a plusz sajnálat?

naty77 2019.05.31. 18:57:41

Évekig jártam be agglomerációból a fővárosba reggelente dolgozni. Jó korán indultam, hogy a dugóban ne üljek órákat, ez miatt letettem az igen kicsi gyerekeim fél 7kor az iskolában. Az egyikük autista, rettenetesen gyűlölte az egészet.
Én pedig napról-napra lettem idegesebb és agresszívebb a néha 20 perc helyett 2 órás út miatt...
Amikor eljött az a pont, hogy úgy éreztem a pirosnál kiszállok és előre megyek megverni az előttem haladót, akkor azt mondtam vége. Be kell költözni a fővárosba, ezt nem csinálom tovább. És a gyerekeimnek is borzalom.
De tudom fejlesztőt találni vidéken még nehezebb. :( Kitartást!

tjhooker 2019.05.31. 19:10:16

De sok itt a kifordítva gondolkodó.
Érthető amit írtok, de tök más a lényeg.

1. Down-os gyerek: az utazás/sietség tényét árnyalja. Ha nem lenne ott, esetleg nem írja le, hogy 2 órával előtte indult, akkor jön a hova siet, minek ment oda, csak buliba igyekszik, stb... Némileg szerintem árnyalja a ráérősséget, hogy utóbbiról van szó vagy esetleg vmi fontosabb/problémásabb ügyről. És ez eléggé releváns az írás szempontjából mivel a sietős pofátlankodás épp a téma. Hiszen a pofátlannak van a legjobb indoka rá, innen indul az egész. Ő nem tudja kivárni a sort, egyszerűen lehetetlen.

2. Inkább ne vezess/igazságérzet: Össze ne törje magát nyilván, de ilyen alapon inkább ne is éljen. Mert vannak tolvajok, szatírok, stb... nem csak pofátlan vagy veszélyes sofőrök. Ez az élet rendje, fogadjuk el és kuss az igazságérzetnek. Helyes következtetés.

BaGabi 2019.05.31. 19:21:19

@gergo: Nem leszek népszerű, de szerintem te kibaszott hülye vagy.

Proud Mary 2019.05.31. 19:53:14

@csúti csüngőhasú tolvaj: össze vagy már pakolva? am értem én a frusztrációd, egy 140cm-es pohos kis köcsög vagy, aki még soha nem mert magáért kiállni (kivéve utólag a tükör előtt). én szoktalak letolni az útról téged a suvommal.

Mancilla Pectoralis 2019.05.31. 20:16:44

@gergo: Nem vagy népszerű.Elérted a célod:-)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.05.31. 20:17:51

@tjhooker: ember, hol írtam én azt, hogy ne éljen. Ha ott tart, hogy képes lenne a saját és mások testi épségét veszélyeztetni mert elszakadt a cérna a mindennapi rutintól, ne vezessen.
@BaGabi: azért az jelent valamit, hogy eddig csak te vetted fel ezt a stílust, anyukád büszke lehet rád. Biztos téged is sokat vitték foglalkozásra

Mancilla Pectoralis 2019.05.31. 20:18:19

@_B_: Mi van,csak nem te voltál a Mazdás?

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.05.31. 20:19:31

@Mancilla Pectoralis: nem ez volt a célom, csak éppen nem tudtam besorolni egy önérzetes Renault miatt ;)

Bambano 2019.05.31. 20:53:42

tehát ha hátul nem down szindrómás gyerek ül, akkor beengeded, ha igen, akkor meg nem?
szerinted aki a mazdát vezette, az tisztában volt azzal, hogy a te gyereked beteg? ki van rakva a kórisme a kocsi ablakára és azt olvasgatják a közlekedőtársaid a dugóban?

Bambano 2019.05.31. 20:59:50

@Bambano: arról még nem is beszéltünk, hogy tegyük fel, tényleg vagy akkora ökör, hogy szándékosan belehajtasz a betolakodóba.

akkor most találgass a kedvemért: ha 1-10 betolakodó miatt majdnem el fogsz késni, mennyit fogsz késni a rendőrségi helyszínelés miatt? megmondom neked: a KÖVETKEZŐ kezelést is le fogod késni.

találgass tovább: a gyereked kiborult a helyzeten, ezek után belemész a mazdába, majd várod, hogy jöjjön a nínós autó, és addig üvölt veled a mazdás, meg nyomja a dudát ezerrel a másik 500, akinek a dugóját meghúszszoroztad. szerinted a gyereked mit fog ebből levenni?

találgass tovább: az én tapasztalatom az, hogy a gyerek az anyját figyeli, és a látottak alapján viselkedik. tehát ha te síkideg vagy, a kölök ordítani fog. vagyis egy konfliktushelyzetet jól megtetézel egy szándékos karambollal, a gyereket ezt tökéletesen le fogja venni. mit fog csinálni? csendben marad magának, vagy üvölteni fog, mint az atom?

szerintem az, aki a saját gyerekével ilyen mesteri szinten kib.szik, az idióta.

Amineknevetadokelveszik 2019.05.31. 21:08:22

Szerintem az nem 3 cm volt, ha be tudott jonni eled. Vagy nem eleg szakadt a kocsid. Nekem elhiszik a kocsimrol, hogy nem sajnalom, nem szoktak betolakodni elem, a csirkes jatekban meg sosem vesztettem.

Rotoxis 2019.05.31. 21:33:49

Mi a francért nem ülteted magad mellé a gyereket? Neked kényelmesebb, neki élmény.

kávésdoboz 2019.05.31. 21:40:37

@Bambano: Persze, ezért van, hogy a másokkal előzékenyen viselkedő, egyben kölcsönös szabálykövetésben bízó, udvarias autós (különösen/még akkor is, ha érzékeny és sérülékeny gyermek ül hátul) ilyenkor általában csak káromkodik, mint a kocsis .... De azért nyitva kell hagyni a másik lehetőséget is :), különben a "tetves tolakodó mocskos féreg" "pofátlan koszos szar mazdásbéemvésopelesetc... koszcsimbók szennyek" (kösz, csúti csüngőhasú tolvaj) végleg elbíznák magukat.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.05.31. 22:08:13

@Bambano: Akkor talán nem idegesíti fel magát ennyire..

tarcsa_es_a_bakter 2019.05.31. 23:01:37

Nem szoktam írni, de azért álljon már meg a menet...
Oké, ne szakadjon el a cérna akkor sem, ha tahóval találkozunk. De vegyük észre, hogy Zsófi sem ment neki a másiknak - és nem is fog legközelebb sem -, vagyis nem szakadt el a cérna.
De tényleg a legtöbben közületek elfogadja, hogy általában ez így normális? Rendben van, hogy az együttműködés elemi szabályait felrúgjuk?
Tessék csak elmesélni: A bevásárlóközponban is ez lenne megfelelő magatartás? Ha nem tolom rá az előttem álló fenekének a kocsit annyira, hogy ne férjen oda senki, akkor máris normális lesz befurakodni?
Ti, akik Zsófit kezdtétek "aprítani" (és a történet lényegének szempontjából irreleváns elemekbe kapaszkodtatok), mit szólnátok, ha miközben sorban álltok a bevásárlóközponban, és az előttetek álló már tett 1-2 lépést - de pl. éppen SMS-eztél, ezért nem azonnal toltad a saját kocsidat utána -, valaki betolja a saját kosarát? Csendben nyugtáznád, hogy "vannak ilyenek, de hát ez van"? Vagy rászólnál (=duda)? Ha pedig a tolakodó egy 165 cm-es 15 éves kamasz, akkor nyakonragadod és hátrapenderíted? Vagy "figyelmetlenül" nekimész a saját kosaraddal többször is, amíg szóvá nem teszi, és akkor "végre" lehet hangosan is rászólni? Ha pedig 2m-es szekrény az illető, akkor csendben kussolunk?...
Mi a különbség, tessék mondani?
Talán az, hogy autóban kevésbé kell szembesülni saját tahóságunk tükrével, mert miután befurakodtunk, nem halljuk, hogy zúgolódik mögöttünk a sok kis hülye... ugye? Vagyis "én már bent vagyok, nyertem egy kicsit, a többi pedig le van sz.....a". Merthogy "én tökösebb vagyok, és úgysem jönnek nekem, mert nehogymá. Ha meg igen, majd jól pofán vágom."
Nos, ez szánalmas.
És nem, az nem válasz, hogy "ilyen a világ". A valódi válasz az, hogy "igen, most sajnos ilyen, mert ilyenné teszitek". Azok is, akik tolkodnak, és azok is, akik ilyenkor Zsófit ekézik.
Aki a történetben nem veszi észre a felháborító lényeget, az szégyellje magát.
Egytől egyig.

cso zsi 2019.06.01. 00:07:49

@Bambano: 30 éve, gyerek nélkül a lepukkant Skodából átszóltam egy ugyanilyen taplónak: "Az enyém olcsóbb".
Rögtön megtalálta a féket.

Bambano 2019.06.01. 00:12:35

@tarcsa_es_a_bakter: "Aki a történetben nem veszi észre a felháborító lényeget, az szégyellje magát. Egytől egyig. ": milyen történetet lehet leírni, ami felhatalmaz arra, hogy kitolj a saját gyerekeddel? pláne beteg gyerekkel?

"vagyis nem szakadt el a cérna.": vagyis amikor a középső ujjával felfelé bökött, az egy szép fonat volt, nem szakadás? próbáljunk meg életszerűen érvelni.

a közlekedésben egyetlen célod lehet: a gyereket egyben leszállítani. ha nincs ott a gyerek, akkor sem szép lesüllyedni a tahók szintjére, csak akkor legalább van rá lehetőség. de hazaérni akkor is haza kell. és jó az neked, ha mondjuk nekimész a rönyóddal egy nagyobb suvnak, felbosszantod a vezetőjét, és az úgy tolat át a motorháztetődön, hogy meg se döccen? és az neked jó, hogy a mentők vágnak ki az autóból, utána pedig a beteg gyerekedet vonattal hordod, mert igazad volt?

ez kb. az a szint, mint amikor pár elmebeteg nagy nehezen megelőz egy 60 tonnás járműszerelvényt, majd fékpróbázik előtte. ha pechje van, aszfaltrajzot csinál belőle.

egyébként vagy két éve összefutottam egy ilyen alakkal, aki mindenáron meg akarta mutatni, hogy ő a fittipaldi és neki nem parancsol senki. az illetőt utoljára a rendőrségi kihallgatáson láttam, előtte meg egy összecsukott furgonban. ha igényled, megkeresem az esetet a neten.

Bambano 2019.06.01. 00:14:17

@cso zsi: értelemszerűen a bosszú hidegen (és pláne, hideg fejjel) tálalva az igazi :)

Bambano 2019.06.01. 00:19:33

no kikerestem: ez jusson eszedbe, amikor legközelebb azon agyalsz, hogy nekimész egy másik autónak:

civishir.hu/helyben-jaro/2017/05/durva-baleset-a-piac-utcan-fotok

ezt a balesetet is az okozta, hogy a furgonos gyereknek bezöldült az agya. a mondeós vétlen volt, meg vétlen volt az a másik kb. 2000 ember, akit leküldtek a villamosról, mert a roncs elfoglalta a sínt.

harakiri576 2019.06.01. 00:34:39

De sok itt a sokat latott, tapasztalt szulo, aki mar vegigult sok-sok orditos hazamenetelt!

... vagy csak megint okoskodnak itt, akiknek meg sose gorcsolt be az agya+szive, ahogy a gyereke a hatso ulesen sir, o meg a dugoban all...

accountant050915 2019.06.01. 07:00:01

Maximálisan együttérzek a posztoloval, napi szinten atelem ezt az M0 káposztásmegyeri lehajtónál, ahol az M2ről felhajtva az ember szépen, becsületesen (kulturált, európai módon) megy előre abban a sávban másfél km-t, a sok nyomorék pedig megy előre és ha fél autonyi követési távolságot meglat, betolakszik, ezzel nyer kb 4-5 percet. Ha esetleg van itt egy ezek közül a buzik közül, megválaszolhatna pár kérdést, pl. 1. Ilyenkor hova sietsz ennyire? 2. Nem érzed azt, hogy ilyenkor egy büdös paraszt vagy, akit a saját anyja is utána, ha vele csinálnád ezt? 3. Ha ott ül melletted a gyereked nem érzed azt, hogy szar szülő vagy, mert ilyen példát mutatsz neki? 4. Ha ilyenkor valaki jogosan nem enged be és torlasztod a külső sávot, nem félsz, hogy hátulról rádmegy egy kamion te meg ott maradsz? Megér az az 5 perc időt nyerés ennyit?

más.szemmel 2019.06.01. 07:16:01

@gergo: Igazad van, nem is szeretem ezt csinálni, és évekig jártam tömegközlekedéssel. De arról majd írok egy másik posztot, hogy milyen a tömegközlekedés hazafelé egy hulla fáradt, ámde a buszon, metrón és vonaton elaludni képtelen gyerekkel... A kocsiban meg hazafelé azonnal elalszik. Ez minden, amiért ezt a reggeli őrületet egyáltalán bevállalom. Nyilván keresem a lehetőségeket, hogy hogyan lehet az egészet optimalizálni.

más.szemmel 2019.06.01. 07:20:44

@Bambano: Éppen arról szól a poszt, hogy tök mindegy, hogy ki miért siet, mindenkinek fontos valamiért a maga dolga, és senki ne döntse el önkényesen, hogy az övé fontosabb. Ha csak nem múlnak rajta életek, akkor ne tolakodjon be mások elé. És azt mondjuk kötve hiszem, hogy annyiszor múlnak rajta életek, ahányan ezt a megoldást választják...

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.06.01. 07:23:10

@más.szemmel: hidd el, bennem semmi rosszindulat nincs veled kapcsolatban, de ha az emberben gondolati szinten felmerül az, hogy képes lenne úgy összetörni a saját és más autóját is, hogy közben a gyereke a hátsó ülésen van, ott inkább nem erőltetném a vezetést. Egy ideig semmiképpen.

Az nem kivitelezhető, hogy valakit beraksz hátra a gyerek mellé hogy addig is tudjon vele foglalkozni, amíg te vezetsz? Ezzel csökkenthető a stressz, mert ugye nem csak az autón kívül, hanem belül is egy extra faktor a repkedő cipő.

más.szemmel 2019.06.01. 07:46:13

@gergo: Az föl se merül, hogy azok ne vezessenek, akik nem tudnak kulturáltan közlekedni? Hozzáteszem, 20 éve vezetek, és ezalatt egyetlen balesetet sem okoztam, viszont mindig beengedek magam elé egy-egy autót, aki normálisan, a forgalmi helyzetből adódóan, indexelve kér helyet. Én megoldom az életemet a saját lehetőségeim keretein belül, ami ennyire fölhúzott, az az, hogy mások (és nagyon sokan mások) ilyen szinten szarnak az együttélés-együtt közlekedés szabályaira. Egyébként elárulom, hogy gondolati szinten egy ilyen helyzetben sokkal de sokkal durvább dolgok is megfordulnak a fejemben, de azokat most megtartottam magamnak :)

Hörömpő cirkusz világszám 2019.06.01. 07:48:52

Arról - érdekes módon - szinte senki sem beszél, ami a poszt lényege: a tolakodás, a furakodás, a másik közlekedő semmibe vétele. Ekézitek itt a posztolót homáros színvonalon, közben eszetekbe sem jut a KRESZ, a cipzárelv, amit kulturált helyeken gond nélkül betartanak és képzeljétek, sokkal gyorsabb így az előrejutás. Személyes tapasztalatból mondom. Balesetet kellett kikerülnünk, a háromsávos út hirtelen egysávosra szűkült a délutáni dugóban. Nekem már görcsbe állt a gyomrom, mert mi a legbelsőben voltunk, de amikor láttam, mi történik előttünk, először nem akartam hinni a szememnek. Tülekedés, nyomakodás, másikra ráhúzás nélkül mindenki elkezdett jobbra sorolni, az ott lévők simán beengedték egymást, egyet innen, egyet onnan, ahogy a tankönyvben le van rajzolva. És nem, nem volt rendőr, egyszerűen együttműködtek az emberek. Maguktól. Természetesen ez nem szép hazánkban történt, itt az ilyen elképzelhetetlen.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2019.06.01. 07:59:34

@más.szemmel: nem vagyok hatóság, nem tisztem eldönteni, ki vezessen vagy ki nem, ha rajtam múlna, sokan nem kapnának jogosítványt, ahogy néha magamat is eltíltanám a vezetéstől (amit meg is tettem, Budapesten belül inkább tömegközlekedek, mintsem saját magam idegesítsem mások baromsága miatt). Itt most te írtad le azt, hogy legszívesebben balesetet okoztál volna azért, mert neked van/volt igazad, nem én/más/akárki.

Tőlem vezethetsz 40 éve is anélkül, hogy egy szúnyogot is elkentél volna a szélvédőn, nem ez számít. Ami viszont igen: ha ilyen gondolatok egyáltalán felmerülnek valakiben, az ne vezessen amíg helyre nem áll a lelki békéje, mindenkinek jobb.

Amúgy érdekes, a kommentem első felén rugózol, a második felében még ott egy tanács, amire nincs reakció. Mindegy is, végre nem esik, indulok is kirándulni, most hogy az autó összetörő hajlamúak úgyis gép előtt vannak :)

Kitartás.

Péter1001 2019.06.01. 09:01:03

Egyszerűen gusztustalan ez a nő. Mindenki közlekedik, mindenki siet valahová. Mi köze ehhez egy beteg gyereknek?

Sűrűbben kellene a fővárosba járnia, megtanulni vezetni és máshol levezetni frusztrációját.

Én nem szeretném, ha ideköltözne (Budapesten élek). Maradjon inkább otthon, gyakoroljon sokat autóval, és jöjjön fel vonattal......

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.06.01. 11:59:21

@Proud Mary:

Ja. Aztán felébredsz a szaros suvodban amikor nem tudsz bejönni elém. Érdekes módon az ostoba fajtád jobban félti az ócska suvját mint én az enyémet, ha nem tudtok tolakodni egyből tudjátok, hogy mögöttem van a helyetek. De ez ne zavarjon, ezért vagy.

Túl sok felhasználó 2019.06.01. 12:06:01

@tarcsa_es_a_bakter: De vannak ilyenek. Csak épp nem BMW-sek, hanem pont kisgyerekes anyukák. Áll a hosszú sor ügyintézéskor/orvosnál/akárhol, és a jobbik eset, ha előreengedi valaki, nem pedig simán szó nélkül beáll eléd. És rohadt idegesítő, mert pont leszarom, hogy türelmetlen a gyerek, én is az vagyok.
(Mielőtt valaki jön, hogy nem is minden kisgyerekes anyuka ilyen, annak elárulom, hogy nem is minden BMW-s ilyen.)

_B_ 2019.06.01. 14:04:30

@Mancilla Pectoralis: "@_B_: Mi van,csak nem te voltál a Mazdás?"
Miért lennék? Majdnem Mazdát vettem, de aztán találtam jobb kocsit.
Hétköznapi csúcsban meg csak akkor autózok, ha muszáj, biciklivel sokkal nyugisabb.
Alapból előzékenyen vezetek, de rühellem a pofátlanul tolakodókat (leállósáv, buszsáv, kanyarodósáv), be is szoktam tartani nekik rendesen. Ezért is írtam, hogy minden érthető, kivéve ez a downos önsajnáltatás.
Ha a mazdában két fogyatékos gyerek volt, akkor már nem is lennél rá mérges?
De ha valaki egy busznyi downost fuvaroz akkor ő behajthat a zebrán a gyalogosok közé is, mert annyira különleges?
A budapesti közlekedés ilyen. Tele van tahókkal, ehhez hozzá kell szokni sajnos.
Csúcsidőben akkora a dugó, ha mindenki ragaszkodna az elsőbbségéhez, meg ahhoz a sávhoz ahol 500 m múlva is elég átsorolnia, akkor senki nem menne sehova.
Szóval egyet beengedsz, és mindenki megy a dolgára. Eddig a posztoló is eljutott, rá kell feküdni a dudára ha valaki rád húzza a kormányt, a kiabálás nem hallatszik át. A gyerek meg senkit nem érdekel, downos gyerekkel a hátsó ülésen is pont ugyanannyi helyet foglalsz el az útból, mint nélküle. Pont ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád, mint nélküle. Reggel mindenki időre megy, a többiek sem azért vannak a reggeli dugóban, mert az olyan jó szórakozás.
Attól hogy valaki gyerekkel van, meg öreg, stb... még nem jár neki semmilyen előjog.
Amúgy meg Tatáról Bp. nyugati csücskébe jönni még hétköznap reggel sem olyan halálos, egyszerűen elég tartalék időt kell hagyni. Ha esetleg fél órával előbb odaérsz, akkor addig sétálgatsz a poronttyal, vagy leültök egy padra. A posztoló nem indult el időben, tapasztalat híján rossz sávokban állt sokáig, és irritálta, hogy a rutinos reggeli ingázók tudják, mikor melyik sáv halad az autópályán a le- és felhajtók miatt, mikor kell átsorolni, stb.... Aztán az utolsó csepp a néhány őstahó pofátlankodó. Amin az előzmények hiányában csak röhögött volna, hogy mekkora gyökerek is vannak itt.

Bambano 2019.06.01. 16:28:13

@más.szemmel: "Éppen arról szól a poszt, hogy tök mindegy, hogy ki miért siet, mindenkinek fontos valamiért a maga dolga, és senki ne döntse el önkényesen, hogy az övé fontosabb.": így van, egyetértünk, erről szól a poszt. ÉS EZ BAJ. amikor arról beszél, hogy bosszút áll azon, aki eléfurakodott, akkor két hibát követ el:
- lesüllyed az illető szintjére
- elfelejti, hogy a gyerekének kellene a legfontosabbnak lennie, nem a bosszúnak egy idegenen.

@Hörömpő cirkusz világszám: "Arról - érdekes módon - szinte senki sem beszél, ami a poszt lényege: a tolakodás, a furakodás, a másik közlekedő semmibe vétele. Ekézitek itt a posztolót homáros színvonalon, közben eszetekbe sem jut a KRESZ, a cipzárelv,": azért nem beszél senki a cipzárelvről, mert az ilyenkor nincs. cipzárelv olyankor van, amikor két sáv ugyanarra megy, de leszűkül egyre. olyankor, amikor a két sáv különböző irányba megy, akkor a záróvonalon sáv- és irányváltáshoz nincs cipzárelv.

másrészt arra nem tudsz hatással lenni, hogy a másik tolakodik. te arra tudsz hatással lenni, hogy ezt hogyan kezeled le.

gabardin 2019.06.01. 20:32:09

Kedves Zsófi, megértem, hogy miért ragadtál billentyűzetet. Igazad van. Sajnos egyre több tapló (és nem a gombára gondolok) van az utakon. Meg kell tanulni túl lépni rajtuk és elfelejteni, ami történt.
Az élet igazságos.
A tolakodónak az a kevés sikerélménye van, amit az utakon szerez.
Egy nagy semmi a munkahelyén, az üzleti életben, otthon, az ágyban stb
Ha minden rendben volna, nem lenne szüksége ilyen apró "győzelmekre"
Üdv
süti beállítások módosítása