Tömegközlekedés egy Down-szindrómás gyerekkel
2019. június 07. írta: más.szemmel

Tömegközlekedés egy Down-szindrómás gyerekkel

Legutóbbi posztom után kaptam bőven hideget-meleget (köszi, Index, hogy a legelvetemültebb posztomat teszed címlapra...), és persze felmerült az is, hogy miért nem járok tömegközlekedéssel a Korai Fejlesztőbe, ha ennyire kiakaszt az autózás. Végül is a kérdés maga jogos, úgyhogy elmondom, miért.

Elöljáróban annyit, hogy sokáig jártam tömegközlekedéssel, amíg Budapesten laktunk, addig csak a városon belül, Tatáról pedig vonattal, és összehasonlíthatatlanul kényelmesebb volt a tömegközlekedés, főleg a reggeli csúcsforgalomban. Ezen kívül környezettudatos énem is boldogabb vele, mint az autózással, továbbá nagyságrendekkel olcsóbb is, mivel Mátéval együtt én is kedvezményesen utazom, valamint biztonságosabb is. Szóval hosszú ideig a vonat volt a nyerő Tatáról, és kisebb-nagyobb nehézségek leküzdése mellett azért zömmel ezt választottam.

A "kisebb-nagyobb nehézségek" alatt a következőket értem:

1. Tatán a vágány megközelítése felüljárón keresztül lehetséges. Az egész napi cuccunk a hátamon a hátizsákban (pelenkák, váltóruha, enni-és innivaló, néhány könyv és játék, amivel lekötöm a vonatút alatt), a gyerek (ruha nélkül) 15 kiló, a babakocsi úgy 6 kiló, és vagy segít valaki átvinni, vagy nem. Bár elég jó kondiban vagyok, egy idő után azért nehézzé vált ez a cipelés, meg kinyírta a derekamat, ekkor azt találtam ki, hogy van ennek a gyereknek lába, jöjjön át a felüljárón maga. Babakocsi összecsukva a bal kezemben, jobb kezemmel fogom a kezét és segítek neki lépcsőzni. Az első alkalommal konkrétan 25 percbe telt, amíg átértünk, mert ugyan lába az van, de állati nehéz őt arra motiválni, hogy arra akarjon menni, abban a tempóban, ahogyan azt én elképzelem. Ugyanez a válasz arra is, hogy minek egy közel 4 éves gyereknek a babakocsi. A 25 percet kitartó gyakorlással 6-8 percre szorítottuk le, mostanra egészen hatékonyan sikerül fel-és lemászni mindenféle lépcsőkön.

2. Oké, átértünk a vágányhoz, jön a vonat, az IC nem alacsony padlós ugye. Tehát fölpakolom a babakocsit összecsukva a vonatra, majd a gyereket, a babakocsit az előtérben hagyom, mert máshol nem fér el. Konstatáljuk, hogy a jegyeink nem egymás mellé szólnak, Az utastársak általában jó fejek, és felajánlanak némi átrendeződést a kedvünkért, ha nem, akkor Máté az ölemben ül Budapestig. 

3. Haha, még ha ülne, de neki nem szokása ám sokáig egy helyben ülni! Folyamatosan foglalkoztatnom kell, beszélni hozzá, játszani, mondókázni vele, olvasni neki, különben vagy megpróbál elszaladni, vagy valami galádságot visz véghez pillanatok alatt. Alapvetően nem esik nehezemre egy órát foglalkozni a gyerekemmel, de a "folyamatosan"-t azt úgy értsétek szó szerint, hogy annyi idő alatt képes elszaladni mellőlem, amíg előveszem a telefonomat és megkeresem benne a jegyet, hogy megmutassam a kalauznak. 

4. Ha netán lankad a figyelmem, akkor előszeretettel kezdi inzultálni a korábban említett jó fej (esetleg rossz fej) utastársakat puszta kedvtelésből. Azaz megpróbálja megszerezni a telefonjukat, vagy legalább gyorsan megnyomkodni rajta valamit, beleturkálni a táskájukba, megtapogatni a ruhájukon bármit, ami színes vagy fényes, esetleg átrendezni a nagy gonddal elkészített frizurákat. A reakciók vérmérséklettől függőek, én persze próbálom eltéríteni korszakalkotó ötleteinek megvalósításától, de néha meglepően gyors tud lenni, ha valamit a fejébe vesz. Összességében elmondható, hogy nagyon sokan kedvesen viszonyulnak hozzánk, szintén sokan semlegesen, és nagyon negatív reakcióval még nem találkoztunk. 

5. Külön bekezdést érdemel a pelenkázás a vonaton, amire többször is szükség volt már az elmúlt hónapokban. Jobbik eset, amikor az IC-n aktivizálódik a gyerek anyagcseréje, mert ott legalább van időm elintézni a tisztogatást, még ha helyem nincs is. Ilyenkor a lecsukott WC fedélre állítva teszem tisztába, bevallom, ez még sok évnyi pelenkázási rutinnal a hátam mögött is rejt kihívásokat magában, de többször is megoldottuk. Igaz, közben Máté azzal szórakozott, hogy folyamatosan nyomkodta az öblítő gombot, kimerítve ezzel a vonat teljes víztartalékát, de őszintén szólva örültem, hogy addig is egy helyben megállt. A rosszabbik eset, amikor az agglomerációban szállok fel a vonatra P+R módszerrel. Ki tudja, miért jön rá a gyerekemre folyton a vonaton a kakilhatnék, de Törökbálint és Kelenföld között egyszerűen nincs annyi időm, hogy bevonuljak a WC-be, tisztába tegyem, és még időben le is szálljunk. Ezektől az utastársaktól ezúton kérek elnézést...

6. Ha végre leszálltunk a vonatról, akkor már csak buszozni kell egy kicsit (Kelenföld esetén metrózni is, de az a metró legalább akadálymentes, most arra nem is térek ki, hogy egyesek szemrebbenés nélkül húznak el a lifttel az orrom előtt, holott szemmel láthatóan képesek lennének használni a mozgólépcsőt is, de hát lifttel legalább 14 másodperccel gyorsabban felérnek, mindegy, megvárom, amíg visszaér). A buszozásban az az izgalmas, hogy sokan vannak rajta, és nem tudom úgy leparkolni a babakocsit, hogy Máté ne érjen el senkit és semmit, különös tekintettel arra, hogy a kezeivel itt is kibújik az övből, és föláll a babakocsiban, ha úgy tartja kedve. Ilyenkor jön az, hogy megnyomkodja a leszállásjelzőt függetlenül attól, hogy leszállunk-e már vagy sem, hátizsákok lelógó zsinórjába csimpaszkodik, kihúzgálja a kerekesszék számára kialakított biztonsági övet, rugdossa a busz oldalát, nyalogatja a kapaszkodó korlátot, vagy jobb esetben ismerkedik a mellé leparkolt másik kisgyerekkel (szerencsére őket nem szokta nyalogatni). A lehetőségekhez mérten persze próbálom mindebben megakadályozni, vagy lekötni valamivel, de ha nagyon sokan vannak, akkor csak mögötte tudok megállni, nincs köztünk szemkontaktus sem, és ilyenkor nehezebb dolgom van. 

Mindezek persze csak egy blogbejegyzésben sűrűsödnek így össze, vannak napok, amikor különösebb nehézségek nélkül beérünk, ráadásul úgy, hogy sikerül minőségi közös időtöltést varázsolni a tömegközlekedés óráiból, és vígan és dalolva állunk neki a foglalkozásoknak. De van olyan is, amikor még csak 9.45. van, és én már elfáradtam, és ilyenkor szoktam tréfásan megkérni egy anyuka társamat, hogy ha megy le a közértbe, legyen szíves, hozzon Máténak egy banánt, nekem meg egy vodka-Martinit :) 

Viszont azt kell mondanom, hogy mindezekkel együtt is még mindig jobb lenne a tömegközlekedés, ha nem kellene valahogyan haza is jutnunk. 12-kor van vége az óráknak, akkor még egy gyors ebéd, pelenka csere, nekem egy kávé (ha már vodka-Martini nem jutott...), és indulás haza. Ekkorra azért Máté is eléggé el szokott fáradni, egyébként is alvásideje lenne, de az utazás és a foglalkozások teljesen lefárasztják. Nem sokkal ezelőttig ennek eredményeképpen nagyon hamar elaludt a babakocsiban (második ok a babakocsizásra), átszeltük a várost, felszálltunk a vonatra (direkt emiatt jöttünk haza személyvonattal, mert az alacsony padlós, és nem kell kivennem őt a babakocsiból, hogy felszálljunk), és Tatáig egyre csak aludt. Igen ám, de az utóbbi néhány alkalommal egyszerűen nem tudott elaludni a buszon, sem a metrón, sem a vonaton. Ha Máté túl fáradt, akkor sokszor ahelyett, hogy elpilledne, inkább felpörög. Na olyankor jön az, hogy amit eddig leírtam az utazásról, azt emeljük köbre, és fűszerezzük meg egy kis dühöngéssel és sírással. Ezt már nem hogy az utastársaknak nem kívánom, de magamnak meg Máténak végképp nem. 3 órára érünk haza, ha akkor valahogy elaltatom, akkor borul az esti lefektetés, ha nem, akkor a nap hátra lévő része kuka.  Nem csak Máténak, hanem az egész családnak, ami nálunk 6 embert jelent :) Ehhez képest az autóba berakom, és 5 perc múlva édesdeden szundít egészen hazáig, és még tovább. 

Szóval ott vagyok, hogy vagy besuhanok reggel a városba vonattal, lazán kikacagva a dugóban rostokoló tömegeket, de akkor a délután tiszta szívás, vagy átküzdöm magam az idegbaj határáig jutva a reggeli dugón, de akkor délután lazán kisuhanok a városból az alvó kisgyerekemmel a kocsiban. 

Jelenleg a P+R megoldással kísérletezem, lehet, hogy ez lesz az optimum számunkra. Félreértés ne essék, nem szeretném magunkat sajnáltatni, és a teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy egy csomó helyzetben nem nehezebb Mátéval az élet, mint egy átlagos kisgyerekkel. Sőt, nap mint nap van rengeteg olyan helyzet, amikor plusz örömforrásnak élem meg, hogy Down-szindrómás, mert annyira vidám, huncut, szeretetteljes, és olyan tiszta energiák áramlanak körülötte, ami úgy tud feltölteni, mint valami áramforrás a lemerült akkumulátort. Viszont pont a közlekedés az sokszor nehezített pálya vele. Azt szeretném érzékeltetni ezzel, hogy senki ne ítélkezzen a másik fölött, ne akarja megmondani neki a magas lóról a tutit, amíg nem volt az ő élethelyzetében. Márpedig ha valaki pont az én életemben van, akkor nagy baj van, mert akkor minden bizonnyal skizofrén vagyok, és éppen a másik énem szól hozzám, ráadásul tök lekezelő módon, úgyhogy nem is nagyon vagyunk jóban egymással, vagyis magunkkal... :) 

Mindenesetre ami neked kívülről kézen fekvő megoldásnak tűnik, azaz hogy ha idegesít a reggeli dugó (mondjuk azon belül is csak a pofátlan sofőrök idegesítenek, de ez most mindegy), akkor járjak vonattal, az az én életemre vetítve ezt jelenti, amit itt leírtam. Hidd el, hogy nem vagyok a magam ellensége, meg a kisfiamé sem, és igyekszem megtalálni a lehető legjobb megoldásokat az életünkben. És nem, nem kérek ehhez semmiféle előjogokat. Csak annyit kérek, ami alapvetően minden embernek kijár, és amit én is igyekszem megadni másoknak: korrekt, kulturált viselkedést, toleranciát és egy csöppnyi empátiát. Csak próbáld meg, és meglátod, a világ máris egy kicsit jobb hely lesz általad :)

 blog_06_07.jpg

A képen az látható, ahogyan négy gyerekkel "tömegközlekedem". Valójában ez a fotó a gyereknapi városnéző kisvonatozáskor készült, és azt szeretném demonstrálni vele, hogy mennyire nehéz képes anyagot készítenem a blogomhoz. Ezt a képet Ádám készítette, a jobb oldalon direkt benne hagytam a fél ujját, hogy ő is rajta legyen a fotón :) Nekem  fél fejem hiányzik róla, Levente direkt hülye arcot vág. Na és képzeljétek el, hogy az összes többi ennél rosszabbul sikerült :D

A bejegyzés trackback címe:

https://mas-szemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr6614882444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túl sok felhasználó 2019.06.09. 00:04:15

Ha nyilvános blogot írsz, akkor miért csodálkozol, ha bekommentelik neked a tutit? Ez olyan, mintha egy celeb megsértődne, mert róla beszélnek.

Drago Brutic1 2019.06.09. 00:46:12

Élvezet volt olvasni, imádtam a humorod. Máté pedig lebilincselően aranyos.

zsurzsenka 2019.06.09. 02:41:09

A `tuti` mindenkinek más. Így hát hajrá, és le az inkorrekt sofőrökkel!

DFK 2019.06.09. 08:29:46

Ami neked természetes vagy épp cuki, az másnak lehet zavaró. És fordítva is.

Sajnos a fiad nem alkalmas arra, hogy tömegközlekedjetek.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2019.06.09. 08:58:49

DFK azért elég erps ez a kiejelentés, ezzel az erővel szintén nem alkalmasak tömegközlekedésre az izzadósok, a hangosan telefonálók, a túl magasak, a kövérek, azok, akiknek hátizsákja van, vagy banyatankja, satöbbi.

De tételezzük fel ,hogy oylan családba születik down-szindrómás gyerek, ahol nincs kocsi, mert pl nem engedhetik meg. Mi lenne szerinted az optimális abban az esetben? Hívnak egy taxit? Lenn tartják a pincében? Soha nem mennek sehova? Adják be egy otthonba, aztán majd ott ellesz? Mind csodálatos ötlet lenne.

más.szemmel 2019.06.09. 09:08:55

@Túl sok felhasználó: Nem a kommenteken csodálkozom, hanem a minősíthetetlen stíluson, amit néhányan megengednek maguknak. Illetve azon sem csodálkozom, csak nem tudom elfogadni. De erre mondjuk itt van a moderálás lehetősége :)

más.szemmel 2019.06.09. 09:21:54

@DFK: Igazad van abban, hogy a fiam lehet zavaró más számára, sőt, fokozom, néha az én számomra is zavaró, pedig én nagyon szeretem őt. Nem is várom el az egész világtól, hogy kedvelje őt, és igyekszem a tőlem telhető mértékben kordában tartani őt, hogy minél kevésbé zavarjunk másokat. Azt viszont nem gondolom, hogy soha sehová nem kellene elvinnem magammal. Toleranciának hívják azt, ha valaki vagy valami zavar bennünket, de elviseljük lázadozás nélkül, belátva, hogy neki is ugyanúgy joga van a világon élni, mint nekünk. Nem mellesleg nagyon sok idegen ember tudja humorral és kedvességgel és empátiával kezelni Máté viselkedését, ebből is gondolom, hogy a dolog nem lehetetlen, és igazán megpróbálhatnák a többiek is :) Sőt, olyat is látok, hogy kommunikálni kezdenek vele, és ettől ők maguk is jobban érzik magukat, és mosolyogva szállnak le az utazás végén.

Pipas 2019.06.09. 09:29:07

@más.szemmel: "Nem mellesleg nagyon sok idegen ember tudja humorral és kedvességgel és empátiával kezelni Máté viselkedését, ebből is gondolom, hogy a dolog nem lehetetlen, és igazán megpróbálhatnák a többiek is :)"

Te humorral, kedvességgel, emptiával kezeled az embereket? Ja nem, az interneten méltatlankodsz, hogy nem úgy vilsekednek az elmebeteggel, ahogy azt te elvárod. Akkor?

csillagporszem 2019.06.09. 09:45:59

Nagyon cuki, zabálnivaló kisfiú :)

Átérzem a helyzetet.
Az én fiam autista 4 éves és ugye rajta külsőleg nem làtnak semmit, így elkönyvelik, hogy egy neveletlen, rossz gyerek ezért inkább kerülöm vele a tömegközlekedést. Nehezen tud megülni, túl közvetlen, túl sokat mozog, túl sokat beszél és minden idegennel szóba áll, ezt nem mindenki értékeli. Sajnos még nem jutottunk el odáig, hogy megértse végre, hogy nem szabad mindent kimondani ès van hogy hangosan megállapítja a “Piros pulcsis néni dagi”, a “Kék kabátos bácsi kopasz”, kínos.
Szóval nagyon boldog vagyok, hogy van autónk és így könnyebb az életünk.
Egyébként minél kissebb és cukibb egy gyerek annál többmindent néznek el neki az idegenek, de ahogy nő úgy csökken a tolerancia vele szemben. Azt érzem az emberek többsége nem tud mit kezdeni a “másság”-al és ha nem vagy olyan, nem tudsz úgy viselkedni mint a “normál” emberek akkor bújj el egy lyukba, ásd el magad, a lényeg hogy ne kelljen látniuk és mivel mindenki mindenhez nagyon ért ezért még jól meg is kommentálják mit ront el az ember és hogyan kellene élnie és a gyereket nevelni.

KissGecihuszár 2019.06.09. 10:39:03

hát igen, szeretett Hazánk nem a toleranciáról, az ilyen vagy olyan másság elfogadásáról híres! Ez így volt a kádár regime alatt és ahogy elnézem, jottányit nem változtunk (természetesen, kinek nem inge-gatyája...) az elmúlt 30 "demokratikus" év alatt sem, sőt amióta a NER "hirdeti az igét", azóta még vissza is léptünk 1-2 lépést, ugyebár. Én speziel nem értek annyira a témához, de eleddig számtalan alkalommal utaztam együtt Down szindrómás kisebb és nagyobb gyerekekkel és valahogy nem tapasztaltam, hogy a gyerek úgymond "proaktívabb" lett volna akár a többi, vele együtt az adott tömköz eszközön utazó gyereknél, sőt inkább csendesebbnek, nyugodtabbnak, 1-1 történésre jobban rákoncentrálóbbnak láttam. Azt tudom, hogy a Down-nak is különböző fokozatai vannak, illetve számos Down-os úgymond "kinövi" az esetleges gyerekkori túlpörgéseit, épp ezért érdekelne, hogy egész konkrétan a te gyerkőcöd esetében mik a konkrét eddigi tapasztalatok? azaz van változás,s ha van, milyen irányban? Nyilván forecastolni nem lehet, azaz hogy a jövőben milyenné válik, de az eddig eltelt évek alapján látható a fejlődési irány. Azt tuti, hogy a gyerkőcöd -legábbis a tudomány mai állása alapján- quasi "full time job" lesz számodra.

DFK 2019.06.09. 10:49:30

@csillagporszem: mivel a normák szerinti viselkedés teszi működőképessé a társadalmat, van határa a "mássággal" szembeni toleranciának.

eßemfaßom meg áll 2019.06.09. 11:05:54

@más.szemmel:" Toleranciának hívják azt, ha valaki vagy valami zavar bennünket, de elviseljük lázadozás nélkül, belátva, hogy neki is ugyanúgy joga van a világon élni, mint nekünk."

"Kedves" sofőr a fekete Mazdában!

Először is azzal kell kezdenem, hogy elnézésedet kérem, amiért ma a középső ujjamat mutogattam neked Budaörsnél. Belátom, nem volt szép tőlem. Remélem, értékeled kedves szavaimat, mert ezek voltak az utolsó kedves szavaim hozzád."

GiaMarie 2019.06.09. 11:24:38

@Viktor-a-konyhában: Ez a hol húzod meg a határt kérdés. Óriási probléma van a fejekben ezzel kapcsolatban! Az elmúlt 100 év minden bűnét most akarja két nap alatt megváltani a társadalom (?) azonnal, átmenet nélkül, holott ennek egy folyamatnak kellene lennie, mivel egyik oldalon sincsenek működő társadalmi minták ezekre a helyzetekre. Velem történt: speciális iskola aulájában várakozva egy 15-6 éves forma, mázsa körüli Downos fiú úgy gondolta, megszeretget. Nyilván értem én, hogy ebben nem volt rossz szándék részéről, súlyosan értelmi fogyatékos volt szemre is, viszont a hormonok működtek, és elkezdett fogdosni erőszakosan. Hiába néztem körbe segélykérően, a portás csak a vállát vonogatta, mit csináljon. Bepánikoltam, elkezdtem sikítozni, erre összeszaladtak a népek, és a végén én lettem az intoleráns hisztérika, aki mit képzel magáról. Már 5 éve történt, így hátra tudok lépni kettőt, és úgy nézni a sztorit. Mit tettem volna a portás helyében? Adott egy 100 kilós felnőtt férfi testébe zárva egy 3 éves értelmi szintjén levő lélek, aki ösztöneinek engedelmeskedve letámad egy nőt. Ha közbe lép a portás, és mondjuk a srácnak nem elég egy ejnye-bejnye, hanem tesztoszterontól hajtva, a mázsájával elkezd harcolni, mindkettőnket lenyom simán. Ha esetleg a portás egyéb eszköz hiányában kénytelen behúzni neki egyet, akkor másnap a vádlottak padján ül, a teljes társadalom megvetésétől övezve. Mert nincs rá működő társadalmi minta, mi ilyenkor a teendő. Nem zárhatjuk el, kötözhetjük le, nyilván nem használhatunk sokkolót, mert joga van integrálódni. Akkor egy ilyen szituban a társadalom toleránsan végignézi, azt is, ha maga alá gyűr és megerőszakol? Beleképzelve magam a helyzetébe, nem tudom elítélni a reakcióért, hogy nem akart közbe avatkozni. És nem, nem akarom itt a hivatásos rettegőt játszani, aki azt vízionálja, hogy minden bokorból őt megerőszakolni vágyó fogyatékosok ugrálnak elő, ez csak egy sarkalatos példa volt arra, amikor a vonal nincs meghúzva. Lehet képmutatóan prédikálni a toleranciáról, de azt gondolom, hogy ha ekkora a tolerancia, akkor egy bizonyos ponton túl az átlagtól sem szabad megtagadni annak jogát (a bazi nagy tolerancia jegyében) hogy kiakadjon. Igen, például azon a ponton, amikor a 40 fokos vonaton a már nem 3, hanem mondjuk 12 éves Downos fiúcska telicsinálja a pelusát, nincs hol tisztába tenni, és mindezek mellé verbálisan és fizikailag terrorizálja utastársait, akkor azok azt tűrni kötelesek? Mosolyogva, természetesen. Ha 10 kisgyermekes család súlyos spórolások árán kinyögött nyaralását teszi pokollá egy, aki úgy gondolja, most integrálja a súlyosan fogyatékos gyermekét a társadalomba, akkor hol vannak a másik 10 jogai? Hol húzzuk meg a vonalat? Mert valahol meg kéne... Igen, nagy társadalmi bűn, hogy a 90-es évek közepéig "illett a pincébe zárva tartani" a fogyatékos családtagot, de ami most megy, az nem a megoldás, hanem egy ugyanolyan szélsőség, csak a másik irányba.

csillagporszem 2019.06.09. 13:32:57

@GiaMarie:
Húzd meg ott a vonalat ahol egy “normál” embernél meghúznád, ilyen egyszerű ez.
Nem, nem kell mosolyogva eltűrni ha verbálisan zaklat, de ugyanígy egy “normál” ember is zaklathat. Egy “normál” ember is tönkreteheti a nyaralásod, nem? Egy “normál” ember esetében ha valami bajod lenne vele akkor azt gondolnád az a megoldás hogy zárják el egy lyukba csak azért mert elcseszte a nyaralásodat a baromságaival? Nem kell megsimogatni egy down-os buksiját sem ha olyat tesz amit nem szabadna, csak ne az legyen akkor erre a megoldás hogy zárjuk el őket, szeparáljuk el őket mindőjüket a társadalomtól.
Én annyi f@szságot elviselek a társadalom egyes tagjaitól. Elviselem hogy passzívan szívnom kell más cigifüstjét mert nem bírja ki az illető hogy csak otthon cigizzen és lehet emiatt lesz baja az egészségemnek de nem ugrálok mert joguk van szívni. Elviselem ha egy részeg beszól, max visszaszólok mert joga van inni és nem várom el, hogy akkor ezekután minden cseszett alkoholistát zárjanak el egy sötét lyukba ahol én nem találkozom velük, mert emberek és joguk van közöttünk élni. A Donw szindrómásoknak, az autistáknak, a fogyatékosoknak, a melegeknek és mindenki másnak is joga van közöttünk élni, mert mind emberek vagyunk mégha mások is de egyikünk sem tökéletes. Azt majd a bíróság ha úgy van eldönti ha valaki veszélyes a társadalomra nézve és jobb ha el van zárva az emberektől.

GiaMarie 2019.06.09. 14:10:36

@csillagporszem: Igen, csak ha egy csöves szarja össze magát a távolsági buszon, akkor kihívják a rendőrt, hogy szállítsa le. Ha egy értelmi fogyatékos teszi ezt, akkor mi van? Mosolyogva tűrsz, mert micsoda ember az, aki ráhívja a rendőrt. Innen meg el lehet indulni sokfelé - felszáll az autista, a downos meg a skizofrén, ők mind emberek, joguk van köztünk élni. Az downos bepörög, az autista befreakel tőle, a skizofrén meg kiborul. Külön-külön egyikkel sem lenne baj... vagy menjünk tovább, miért hibás az érvelésed! A Downos gyerekedet nem sterilizálhatod. Egyszerűen nem, mert joga van a reprodukcióhoz, és ezen joga előbbre való, mint a születendő utód joga a normális életre. Ez így rendben van? Mert oké, valakinek beszalad a Downos gyerek 1:430-hoz eséllyel, ezt aláírom. Cselekvőképtelen ugyebár. De ha annyira mégsem, hogy teherbe essen/ejtsen valakit - ahol már nem 1:430 az esély az öröklődésre, hanem 30-50%!!! - akkor az megint csak az születendő utód és a nagyszülei problémája. Ha örökölte, akkor azért, ha nem, akkor azért, mert 4 évesen okosabb lesz, mint a szülei ketten együtt. Ez azért pl egy érdekes morális kérdés. Ha nem adatod be a gyerekednek a kanyaró elleni oltást, azért megbüntetnek, de ha vakvilágba szaporodva képzeled el a családalapítást nagy eséllyel öröklődő genetikai betegséggel, mert jogod van hozzá, azért nem. Sima joghézag -a meg nem született gyereket nem lehet megvédeni jogilag (?). Logikusan: ha valakinek Down szindrómája vagy épp törpe növése van, a csodás 21-dik században, mikor erre minden, nem köteles élni a genetikailag szelektált lombikkal, Istenre bízhatja magát, és nem bünteti meg senki 30% feletti eséllyel egy súlyos genetikai betegségre. Ha nem adatom be a kanyaró elleni oltást, mi az esélye, hogy kanyarós lesz a gyerek, és hogyan aránylik ez egy Down szindrómához, vagy egy törpeséghez? Mégis megbüntetnek érte. Ez ok? Szóval, nem, nem lehet a "normálishoz" hasonlítani semmilyen szín alatt.

csillagporszem 2019.06.09. 14:43:07

@GiaMarie:
Ha nem oltatod be a gyereked és beteg lesz és megfertőz olyan csecsemőt akinek még esélye sem volt megkapni az oltást és védve lenni akkor nem csak a saját gyerekedet veszélyezteted hanem másét is. Szóval ne keverjük össze a dolgokat.
Ha egy Downszindrómás születik abból neped bajod nem lesz. Jó tudom, megerőszakolhat, meg beszarik a buszon és neked ezt kell szagolnod, de hagyjuk már az ilyen szélsőséges gondolatokat, próbáljunk meg a realitások talaján maradni. Eddig nem nagyon hallottam még hírekben erőszakos, gyilkolós eseteknél, hogy Downszindrómások lennének az elkövetők, szóval próbálj tárgyilagos maradni.

Ha meg sterilizáltatni akarsz akkor sterilizáltass mindenkit, mert mindenkinél esély van rá, hogy Downos, auti, fogyatékos vagy egyéb nem nt gyereke születik. Így legalább kihalna az emberiség.

más.szemmel 2019.06.10. 08:49:07

@eßemfaßom meg áll: Ne mossuk már össze azt, hogy valakit az állapotából fakadóan kell tolerálni, vagy szándékosan veszi semmibe az együttélés szabályait. Nyilván nem húzom föl magam azon, ha a zebrán már régen pirosban ér át előttem egy idős ember vagy egy kisgyerek, hanem kivárom. Ha nem érted a különbséget, akkor tolerállak ebben a blogban, mert valószínűleg te is értelmileg akadályozott vagy, ha meg nem akarod érteni, akkor nem tolerállak, mert egy kötözködő troll vagy.

más.szemmel 2019.06.10. 08:56:09

@KissGecihuszár: Én látok fejlődést a fiam viselkedésében, bár mint minden más területen, ezen is lassabban tesz meg egy-egy lépést, mint más gyerekek. De egyre hosszabban képes egy adott tevékenységre koncentrálni, ami jó jel. Kisebb korában gyakran eldobálta a játékokat, ha megunta, mostanra ezt szinte teljesen abbahagyta. Nem véletlenül jár sokféle fejlesztő foglalkozásra, és persze őt is ugyanúgy nevelem, mint a többi gyerekemet. Alapvető, hogy minden gyerekemnek igyekszem átadni az együttélés szabályait, csak ő lassabban érti meg és tovább tart, amíg megtanulja betartani őket. De megérti, és be is fogja tartani őket, mint ahogy úgy általában a Down-szindrómások többsége képes erre.

más.szemmel 2019.06.10. 09:18:33

@GiaMarie: Megértem, hogy rosszul érintett ez az eset, amit leírtál. Igazad van abban, hogy abban a helyzetben segítenie kellett volna az ott lévőknek. De akkor talán abban is megegyezhetünk, hogy a változásnak a társadalmi többség részéről kellene megtörténnie, és nem az lenne a megoldás, hogy zárjuk vissza a pincébe azokat, akik valamilyen szempontból mások. Nem mellesleg biztos vagyok benne, hogy 15 éves korára meg fogom tudni tanítani a fiamnak azt, hogy hogyan lehet vagy nem lehet közelíteni másokhoz, mint ahogyan most is ezt tanítom neki "kicsiben", amikor rászólok és elmagyarázok neki dolgokat századszorra is, ha kell. Ha pedig esetleg mégsem tudom megtanítani, akkor nem fogom felügyelet nélkül hagyni. Ebben nagy a szülők és az intézmények felelőssége. Meg úgy általában a társadalmi felelősség, hogy teremtünk-e olyan intézményeket, ahol megfelelő számú és képzettségű szakember van jelen. Nincsenek illúzióim, tudom, hogy az oktatási intézmények terén borzalmas a helyzet, és ezen belül a speciális intézmények még inkább periférián vannak. De azzal nem értek egyet, hogy akkor ebből nem az a következtetés, hogy ezen az oldalon változtassunk, hanem az, hogy ne legyenek speciális igényű emberek. Mindig lesznek a társadalomban kiszolgáltatott helyzetű csoportok, ha csak el nem jutunk arra a náci gondolatra, hogy pusztítsunk el minden vak vagy gyengén látó, mozgáskorlátozott, idős vagy értelmileg akadályozott embert. Azon mondjuk senki nem akad fenn, hogy ha valakinek hiányzik a fél lába, akkor az kapjon egy protézist vagy kerekes széket, vagy csináljunk a járdára vezetős sávokat a vakok számára. A Down-szindrómás emberek jelentős része (ha nem is mindegyikük) megfelelő képzés után képes lenne munkát végezni. De ehhez bizony szükség lenne elfogadásra és támogatásra a környezet részéről is.
süti beállítások módosítása